ÉRZÉKENY FOGAK

Gyakran előfordul, hogy fogaink átmenetileg vagy hosszabb időre érzékennyé válnak külső behatásokra.

Ez általában abban nyilvánul meg, hogy hideg, meleg, édes, sós ételekre, italokra vagy hideg levegőre hirtelen éles fájdalom keletkezik egy vagy több fogunkon. Az sem ritka, hogy éppen a fogmosás okoz fájdalmat.

Ennek az érzékenységnek több kiváltó oka lehet, de közös bennük, hogy a fogbél (pulpa, ideg) kapcsolatba kerül a szájüreggel pici csatornákon keresztül. Ezek a csatornák, melyek a dentinben futnak, általában le vannak zárva a zománc, a gyökércement és az íny által. A pici csatornák nyílásai szabaddá válhatnak, ha szuvas lesz a fog, lekopik a zománc, vagy visszahúzódik az íny.

Bármely esetben érdemes a fogorvos segítségét kérni, aki tömést készít, vagy megszünteti az ínygyulladást. Gyakran az is megoldja a problémát, ha kíméletesen, de alaposan mosunk fogat. Használjunk puha szálú fogkefét (pl. Curaprox 5460) és olyan fogkrémet, amelynek alkotóelemei képesek a kicsi dentincsatornákat eltorlaszolni (szenzitív fogkrémek). Mindenképp igyekezzünk megoldani a problémát, mert a fog begyulladhat a sok külső ingertől.