FOGSZUVASODÁS

A fogszuvasodás akkor következik be, ha a fogak ásványianyag-tartalmát kioldó, úgynevezett kariogén tényezők túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat termelő tényezőkkel szemben, és felborul az egyensúly.

Ilyenkor a fogzománc folyamatosan elveszíti ásványi anyagait, majd elvékonyodik és áttörik. A fogak elleni „támadás” erőssége öt tényezőtől függ, melyek a következők: a lepedék, a szénhidrát, a táplálék visszamaradása a szájban, az étkezések gyakorisága és a védő tényezők hiánya.

 • A lepedék: A fogszuvasodás akkor következik be, ha a szájban baktériumok vannak jelen, melyek lebontják a szénhidrátokat, savat és egy ragadós anyagot termelnek, mely hozzájárul a lepedék képződéséhez. A lepedékben a baktériumok tovább élnek és termelik a savakat.
 • A szénhidrát: Az erjeszthető szénhidrátot tartalmazó ételek és italok hozzájárulnak a savtermeléshez.
 • A táplálék visszamaradása a szájban: Az az időtartam, amely alatt a táplálék a szájban marad, befolyásolja a fogszuvasodást. Minél hosszabb ideig van a táplálék a szájban, annál nagyobb károsodást okozhat.
 • Étkezések gyakorisága: Minél gyakoribb a savtermelést fokozó táplálékok fogyasztása, annál nagyobb a fogszuvasodás mértéke. A gyakori savas támadások növelik az ásványi anyagok kivonásának idejét és csökkentik a helyreállítás esélyét.
 • Védő tényezők hiánya: A kariogén tényezőket különböző védő tényezők ellensúlyozzák: a nyál (hat a baktériumokra, a foglepedék képződésre és a fogzománc szerkezetére), a fluorid (erősíti a fogzománcot, elősegíti az ásványianyag-tartalom helyreállítását, megakadályozza a baktériumok szaporodását és a sav termelését), a foglepedék eltávolítása (fogmosás és szájöblítés) és a barázdazárók alkalmazása (a fogzománc barázdáit és gödröcskéit kitöltő védőbevonatok). Ezek hiánya hozzájárul a fogak gyorsabb romlásához.

Tudta-e, hogy:

 • a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz;
 • a fogromlás kockázata megnő a sportolók esetében (akik gyakran savas hatású, energiát adó sportitalokat fogyasztanak) és a testsúlyukat a hányással fenntartóknál;
 • az étkezések utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat;
 • az üdítők és a tea lassú ivása jobban károsítja a fogakat, mint ugyanezen italok gyors elfogyasztása, mivel a fogak hosszabb ideig érintkeznek a savakkal;
 • az étkezések között elnassolt cukormennyiség jobban károsítja a fogazatot, mint amikor ugyanennyi cukrot a főétkezések keretén belül fogyasztunk el;
 • egy Hollandiában végzett kutatás kimutatta, hogy az egészséges fogazatú gyerekek száma nem nőtt abban az időszakban sem, amikor a fogorvosok a cukorfogyasztás mérséklésére buzdítottak.