Lézerek a fogászatban

Lézerek a fogorvoslásban illetve a szájsebészetben

A XX. század technikai fejlődése óhatatlanul magával hordozza új, modern diagnosztikai és terápiás módszerek kifejlesztését. Ez érvényes a laserre is. A laikusok, páciensek körében egyre gyakrabban tapasztalom, hogy „túlmisztifikálják” a laser helyét az orvostudományban. Valóban vannak olyan esetek ahol ez az új eljárás háttérbe szorítja a hagyományos orvosi eljárásokat, de sok esetben csak kiegészíti azokat.

Röviden összefoglalva, a laserek alkalmazásának fő ágai a fogászatban lasersebészet, lágylaser-terápia.

Maga a laser egy különleges fényforrás, a lasersugárzás pedig fénysugárzás és a fény különböző fizikai tulajdonságainak változtatása eredményezi azokat a különbségeket amik alapján a laser különböző célokra használható.

Szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy a laser a fogászatban elsősorban fogfúrásra használatos. Valóban létezik ilyen laserberendezés, de egyrészt igen magas ára, másrészt használatának speciális körülményei miatt a mindennapi gyakorlatban ma még ritka.

A sebészeti laserekre jellemző a nagy teljesítmény, többnyire különböző optikai és operációs eszközökkel is kiegészítjük a berendezéseket, amivel operálunk. A szájsebészeti bevatkozások során lehetőség van vágásra, a káros szövetek elpárologtatására, vagy „megfőzésére”. Leggyakrabban különböző fej területi és szájüregi (nyelv, ajak) jóindulatú daganatok, daganatszerű elváltozások eltávolításában, fogpótlás készítését elősegítő műtétek során, vérzékeny betegeknél hasznos.

Teljesen más célt szolgálnak a kis teljesítményű lágy laserek (softlaserek), melyeket terápiás lasernek is hívhatunk. Ezek nem okoznak szabad szemmel látható elváltozást (pl. vágás) a szövetekben, hanem sebgyógyulást serkentő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és hámosító hatással rendelkeznek. Általános immunrendszer erősítő, sejtanyagcsere fokozó hatását is kimutatták. A fogászatban egyre szélesebb körben alkalmazzuk ezeket, nem a hagyományos fogászati kezelés helyett, hanem azok eredményének fokozására, kiegészjtésként. Ilyenkor a beteg sokkal gyorsabban, szövődmény- és fájdalommentesebben, kevesebb mellékhatással gyógyul. Van olyan, amikor 1-2 kezelés már látványos eredményt hoz, máskor 5-10 alkalomból álló kezelés sorozatra van szükség.

A fogászati laser legfontosabb alkalmazási területei:

különböző gyulladások,pl. fogínygyulladás kezelése laserrel, foghúzás utáni állapot,a seb gyógyulásának elősegítése, előtörő bölcsességfog körüli gyulladás kezelése, műtétek gyógyulásának elősegítése, szájnyálkahártya gyulladások, herpesz, afta, kismamák terhességi ínygyulladása (természetesen nem fogkőlevétel helyett!), állkapocsizületi problémák, szájzár. Nagyon hasznos implantáció, vagyis műgyökér beültetés után a seb gyógyulásának serkentésére, hámosításra, gyulladáscsökkentésre, egy szóval utókezelésre a szövődmények megelőzése érdekében.

Érdemes fogkőeltávolítás után is beiktatni egy fogászati laserkezelést, melynek célja az íny gyorsabb gyógyulása.Rendelőnkben a Biolase Epic 10 dioda lasert használjuk.

 

Epic 10™