Gyereksarok

Gyermekfogászat

 

A szülő legnagyobb kincse a gyermeke, és a gyermeke egészsége. Minden tőlünk telhetőt megteszünk a kicsik egészséges lelki, szellemi és testi fejlődése érdekében. A terhesség alatt magzatvédő vitaminokat szedünk, születése után lelkiismeretesen köztelező védőoltásokkal óvjuk a betegségektől.

Az első találkozás a fogorvossal meghatározó élmény. Fontos, hogy a kedves szülők tudatosan készüljenek erre a találkozóra. Ne akkor vigyük a picit fogorvoshoz,  amikor már baj van, és valamilyen beavatkozást kell eszközölni. A legideálisabb időpont az első találkozóra a gyermek 3 éves kora környékén van, ugyanis ekkor már az összes tejfog kibújt. Összeköthetjük a saját hat havi kontrollvizsgáltunkkal egy időpontra.
A kicsi megismerkedik az orvossal , a fogászati rendelővel, a liftes székkel, a kedves asszisztens nénivel. Azon kívül, hogy belenéznek a szájába és megdicsérik, semmi más nem fog történni, nem éri lelki trauma. Ha nem érték negatív élmények, a következő alkalommal – még akkor is, ha esetleg fáj a foga – örömmel fog ellátogatni a fogászatra.

Mikor és hogyan kezdhetjük el a fogmosását?

 

Az első fogacskák megjelenésével elkezdhetjük a fogmosást. Mutassuk meg gyermekünknek a fogkefét, és annak helyes használatát, a körkörös mozdulatokat. Ahogy időnk engedi a kezdeti időszakban a fogmosás legyen közös program, a kicsi lássa a szülő hogyan mos fogat. A gyerekek mindig a szüleiket utánozzák, így tanulnak a leggyorsabban.
A helyes fogmosási technika elsajátítása nem könnyű feladat, ahogy fejlődik a kézügyesség, úgy lesz egyre hatékonyabb a fogmosás is. Fogkrémet nem kell feltétlenül a kezdetektől használni, ha már 6-8 fog kibújt, akkor tegyünk a fogkefére egy icipici gyermekfogkrémet. 2- 3 éves korban nagy valószínűséggel a fogkrémet le fogja nyelni és ízlik is neki, ne aggódjon, semmi baja nem történhet. Az idő múlásával törekedjünk arra hogy a fogkrémet ki kell köpni és a szájat többször ki kell öblíteni.

 

A tejfogak szuvasodása

A tejfogak szuvasodása a leggyakoribb probléma, amivel a gyermekfogászat területén találkozunk.
Ennek megelőzése érdekében a gyermekfogászat alapját képezi a gyermekek szájápolási nevelése, a helyes fogmosás megtanítása és a korai rendszeres ellenőrzés és a kezelések, amennyiben ez szükséges.
Annak érdekében, hogy gyermeke ezt idejében megtanulja, érdemes Önnek is megismernie a gyermekfogászat modern és kíméletes kezelési lehetőségeit.

A tejfog kissé más felépítésű, más szerkezetű, mint a maradó fog. Ezek épségének megőrzése roppant fontos a gyermek egészsége szempontjából, ezért viszonylag gyakran, hozzávetőlegesen félévente érdemes gyermekfogászat ellenőrzésen megjelenni ebben a korban is.