Cirkónium fogpótlások

CIRKÓNIUM FOGPÓTLÁSOK

A cirkónium-oxid vázas fogpótlás esztétikai előnye annak köszönhető, hogy nem tartalmaz fémet, így a fény terjedése a fogpótlásban és annak környezetében szinte ugyanolyan, mint a természetes fogakban. A fémtartalmú fogpótlásban a stabilitást biztosító fém váz akadályozza a fény terjedését.

Előnyei között talán a legfontosab megjegyezni, hogy szélsőséges fémallergia esetén a cirkónium vázas fogpótlás nem okoz allergiás reakciót.

A cirkónium-oxid váz stabilitását és élettartamát elsősorban ittrium-oxid, de sokszor magnézium-, kalcium-, alumínium- vagy más oxidok hozzáadásával tovább növelik.

A sérült, vagy a foghiányt határoló fogakról a lecsiszolás és a vállas preparálás után precíz lenyomatot vesz a fogorvos. Ha a sérült fog korona része nem megmenthető, a megmaradt foggyökérbe gyökércsap kerül, erre rögzíthető később a cirkónium-oxid váz.

A lecsiszolás után a csonkra ideiglenes korona kerül. Az ideiglenes korona egyrészt az esztétikai problémákat hivatott kiküszöbölni, másrészt védi a lecsiszolt fogat.

A lenyomat alapján a fogtechnikai laborban CAD-CAM technológia segítségével elkészül a fogpótlás cirkónium-oxid váza, amelyre ráégetik azt a porcelánréteget, amivel esztétikus, és az eredetihez hasonló formájú és színű fogat kapunk.

A fogpótlás végleges rögzítése előtt az elkészült vázat minden esetben „ki kell próbálni”. A próba során a fogorvos ellenőrzi, hogy a váz pontosan illeszkedik-e a fogpótlást határoló fogakkal, illetve a váz széle a fogínynél jól zár-e.

Az esetleges igazítások elvégzése után kerül sor a cirkónium-oxid váz és a porcelán korona végleges rögzítésére.

A cirkónium-oxid váz elkészítésének menete

A cirkónium-oxid egyedülálló tulajdonságai

A cirkónium vázas fogpótlás teherbírása igen nagy, esztétikai szempontból kifogástalan.

Bármilyen nagy is azonban a cirkónium vázas fogpótlás teherbírása, a folyamatos igénybevétel idővel mikrorepedéseket okoz az anyagban. A cirkónium egyedülálló tulajdonsága, hogy az úgynevezett repedészáró mechanizmus révén képes megállítani a mikrorepedések további növekedését, ezzel tovább növelve a fogpótlás élettartamát.

A cirkónium-oxid váz nagy teherbírása lehetővé teszi több fog pótlását, de akár teljes körhíd készítését is. A szövetbarát cirkónium-oxid váz nem irritálja fogínyt, nem okoz fogínygyulladást, színe az idővel bekövetkező ínyvisszahúzódás esetén sem okoz esztétikai problémát.