A ROSSZ LEHELLET

Mi okozza a rossz leheletet?

A rossz lehelet egy nagyon hétköznapi probléma, és számtalan oka lehet. Az állandó rossz leheletet általában azok a bűzös gázok okozzák, amiket, a fogainkat és az ínyünket borító baktériumok bocsátanak ki. Bár az erős ízű ételek, mint a fokhagyma vagy a vöröshagyma is okozhatják ezt a problémát. A dohányzás szintén az egyik fő kiváltó oka lehet a rossz leheletnek egyéb betegségek mellett, mint pl. az orr melléküregének betegségei vagy a gyomor különböző problémái. A fogak közé szorult és a nyelvre ragadt ételmaradékok bomlásnak indulhatnak, és ezek kellemetlen szagot bocsáthatnak ki. A rendszeres és megfelelő fogmosás fontos a friss lehelet fenntartásában. A fogainkon és az ínyünkön lévő baktériumok is okozhatnak ínybetegségeket és fogszuvasodát. Amennyiben Ön rendszeresen jár a fogorvosához, akkor nemcsak a rossz lehelet kialakulását előzheti meg, hanem a fogorvos megkeresheti a és kezelheti a többi problémáját is.

Hogyan tudunk segíteni?

Ha Önnek rossz a lehelete, el kell kezdenie a száját és fogait rendszeresen tisztán és frissen tartani. A rendszeres fogorvosi vizsgálatok során a fogorvos megvizsgálhatja azokat a területeket, ahol a fogak között fogkő lehet. A fogorvosa ki tudja tisztítani azokat a helyeket is, amelyeket ön nehezen tud elérni. Ezen kívül, meg tudjuk mutatni a legjobb fog- és ínytisztítási módszert, valamint megmutathatjuk azokat a helyeket is, amiket eddig kihagyott, többek közt a nyelvet. Az ínybetegségek egyik figyelmeztető jele lehet az állandó rossz lehelet vagy a rossz szájíz. A rendszeres fogorvosi látogatások során a fogorvos ezt a problémát is tudja kezelni. Minél előbb észreveszik a problémát, annál hatékonyabban tudja azt kezelni.

Megelőzhetem a rossz leheletet?

Ahhoz, hogy frissen tarthassa a leheletét, meg kell szabadulnia minden ínybetegségétől, tisztán és frissen kell tartania száját. Rossz lehelet esetén próbálja meg számon tartani az ételeket, amiket fogyasztott, és készítsen listát azokról a gyógyszerekről, amiket használ. Vigye el ezt a listát a fogorvosának, aki ezek után javaslatot tud adni arra nézve, hogy milyen módszereket használjon, amelyekkel megoldhatja a problémát. Mossa fogát és az ínyét naponta kétszer fluoridos fogkrémmel! Ne felejtse el megmosni a nyelvét sem! Használjon fogselymet naponta egyszer a fogai közti rések tisztítására! Egyéb termékek is kaphatóak,amivel a fogai között is tud tisztítani (ezeket „interdentális tisztítóknak” hívják). Ha Ön műfogsort visel, vegye ki őket egy éjszakára pihenni. Ne mossa őket fogkefével,mert megkarcolhatják a felszínét, és még több elszíneződés lesz rajta, és elveszíthetik a fényüket is. Öblítse, tisztítsa meg alaposan langyos vízben, majd helyezze el az erre a célra kifejlesztett műfogsortisztító tablettát tartalmazó oldatban 20-30 percre. Használhat műfogsortisztító kefét is szükség szerint. Ne felejtse el megtisztítani azt a felületét, ahol az ínyhez és a szájpadláshoz kapcsolódik! Ezeknek köszönhetően a műfogsora mindig friss és tiszta lesz, és segít elkerülni a fogkő lerakódását,ami rossz leheletet okozhat. Jelenleg a forgalomban kapható mind a teljes műanyag fogsorhoz, mind a részleges fogsorhoz hatékony fogsortisztító tabletta.

Mi okozhat még rossz leheletet?

Néhány egészségügyi probléma is okozhat kellemetlen leheletet. A tartósan száraz száj (Xerostomia) egy olyan állapot, amely a nyál termelődését befolyásolja. Ezáltal elterjednek a baktériumok és a szájban, és ez is rossz lehelet kialakulásához vezethet. A szájszárazság okozói lehetnek bizonyos gyógyszerek, a nyálkatermelő mirigy problémái, vagy az orr helyett a szájon át való lélegzés is. Idős emberekben is kevesebb nyál termelődhet, ami szintén további problémák, kialakulásához vezethet. Amennyiben Ön is szájszárazságban szenved, a fogorvosa ajánlhat vagy felírhat mesterséges nyáltermelő szert, esetleg javasolhat egy másik megoldást a problémájára. Más egészségügyi problémák is okozhatnak rossz leheletet, például torok-, orr- vagy tüdőfertőzés, sinusitis, légcsőhurut, cukorbaj, vagy a máj és a vese problémái. Ha a fogorvosa egészségesnek találta az Ön szájüregét, keresse fel a háziorvosát vagy egy specialistát, hogy megtalálják a rossz lehelet okát. A dohányzás szintén okozhat rossz leheletet. Az egyetlen megoldás ebben az esetben a dohányzás abbahagyása. Azonkívül, hogy kellemetlen szagot okoz, a dohányzás elszínezni a fogakat, csökkenti az ízlelés mértékét, irritálja a fogínyt is. A dohányos emberek gyakrabban szenvednek ínybetegségekben, és nagyobb eséllyel kaphatnak szájüregi vagy tüdőrákot, esetleg szívbetegséget. A dohányzás abbahagyásához kérje a fogorvosa, gyógyszerésze segítségét. Amennyiben a dohányzás abbahagyása után is fennáll a rossz lehelet, keresse fel a fogorvosát vagy az orvosát további tanácsért.