GYEREKES KÉRDÉSEK

Gyakran sír a gyermekem. Lehet, hogy jön a foga?

Bizony, lehet. A kisgyermekek fogai már 5-6 hónapos korban megkezdhetik áttörésüket. Ez sokszor fájdalommal, néha lázzal is jár. A gyógyszertárakban vagy drogériákban kapható Dentinox folyadék jó szolgálatot tehet ilyenkor, de ez nem csodaszer. Ha nem segít, akkor esetleg Panadol szirupot kaphat a gyerek, persze csak módjával.

Mikor vigyem a kisfiam először fogorvoshoz?

Lehet, hogy meglepő, de akkor, amikor még nincs szükség semmilyen kezelésre. Ilyenkor kizárólag az a cél, hogy a gyermek számára “természetes” legyen a fogorvoshoz járás, és ne érje semmilyen negatív élmény. Sokszor okoz gondot a gyermekek kezelése, nagy türelem és tapasztalat kell hozzá, mert elsődlegesen a lelkét kell megközelíteni ahhoz, hogy bármilyen kezelés kivitelezhető legyen. Ezért nagyon fontos, hogy a gyermek ne lelki traumaként élje meg az első találkozást a fogorvossal.

Mikor kezdjük el a fogmosást a kislányomnál? Most 18 hónapos.

Azonnal. Ebben a korban nem is igazán a fogmosás fizikai hatása fontos, hanem az, hogy a gyermek tudja, hogy neki fogat kell mosni. Nagyon hatásos lehet, ha együtt mosnak fogat, mert a gyermekeknél igen erős az utánzási hajlam. Nem kell a gyermeket erőszakkal fogmosásra szoktatni, sokkal előnyösebb, ha játszva tanulja meg. Meglátja, néhány hét után szinte igényelni fogja.

Mi az a barázdazárás?

Ha megfigyeli egy örlőfog felszínét, láthatja, hogy azon barázdák találhatóak. Ezek a fogszuvasodás ún. predilekciós helyei, azaz ezeken a helyeken “előszeretettel” szuvasodik a fog. A barázdazárás tulajdonképpen ezeknek a mély barázdáknak egy speciális fluorid tartalmú lakkréteggel történő bevonását jelenti, amely tényleg lezárja ezeket a barázdákat, így nem alakul ki fogszuvasodás. Legjobb a kezelést a maradó fogak megjelenése után fél-egy évvel elvégezni. A kezelés egyébként nem fáj, érzéstelenítést sem igényel.

Az a fránya cumisüveg…

A gyermek cumizásával kapcsolatosan az alábbi fontos szempontokat érdemes kiemelni: nem mindegy, hogy mivel töltjük meg a cumisüveget. Alacsony cukortartalmú, vagy cukormentes folyadékot szabad csak a gyermeknek adni. Nagyon lehangoló látvány egy “szétszuvasodott” fogú kisgyermek, amiről az esetek nagy részében bizony a cumisüveg tehet (no meg persze az, aki adja szegénykének…). Amikor a gyermek már képes pohárból inni, akkor igyon abból. Három éves koráig nehéz leszoktatni a gyereket a cumizásról, de legalább meg kell próbálni.
Létezik ún. fogszabályozós cumi, ami azért előnyös, mert megelőzi a nyitott harapás kialakulását.

A gyerek szopja az ujját. Mit csináljak?

Tudom, hogy mondani könnyű, de szoktassa le róla. Vegyen neki fogszabályozós cumit, mert a tartós ujjszopás több, nehezen kezelhető problémát is okozhat. A nyitott harapások jelentős részéért az ujjszopás a felelős.