A HÜVELYKUJJ SZOPÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI

Akár a hüvelykujjról, cumiról,illetve bármiféle idegen testről legyen szó,ami hosszabb időn át a fogsorok között van,az állcsontproblémákhoz vezet. Ez a hatás áttevődik a tejfogakról még a maradó fogakra is. Az, hogy egy ilyen hibás állás mennyire lesz kellemetlen, különösen az időtartamtól függ, de a szopogatott test milyenségétől és az állcsonthoz való helyzetétől is.

Következmények:

  • nyitott harapás
  • előreálló fogak
  • keskeny állcsont
  • az állkapocs rossz állása.

A fog és az állkapocs zavarait főként olyan szokások okozzák,amelyek a csecsemőkorból származnak, és tulajdonképpen meg kellett volna szűnniük a 3. életévvel.

A lelki zavarok csak különleges esetekben játszanak szerepet. Ha egy gyermek például a 6 éves kora után is cumizik,ezen sem heves szavak sem ilyen tettek nem segítenek. Ilyenkor a gyermekpszichológus segítségét kell kérni.

Jóllehet a fogak és az állkapocs elég erősek, rövid idegit akár 30-40 kg-os rágónyomást is elviselnek,de „nem tetszik nekik” a szopókás üveg,ami a szájban van, jóllehet lényegesen kisebb erőt igényel: ugyanis sok órán át terheli a rágószerveket. Ez azt jelenti,hogy az idő fontos szerepet játszik.