A TEJFOGAKRÓL RÉSZLETESEBBEN

A születés időpontjában a tejfogak ugyan még nem láthatók a szájban, de már ott vannak a csírái a csontban és rövid „fog-életük” ideje alatt tartós és fontos feladatokat látnak el:

  • a helyes harapás és rágás kialakulásában fontos szerepük van,
  • a beszédhangok helyes képzéséhez nélkülözhetetlenek,
  • biztosítják a helyet a maradó fogak számára.

Éppen ezért a tejfogakat is úgy kell ápolni/gondozni az első naptól kezdődően, mint később a maradó fogakat, hiszen a tejfogak részben még a 12. életévig a szájban maradnak, jóllehet a fogváltás a hatéves korral megkezdődik.

Ha a tejfogak szuvasodnak, azt a maradó fogak is megsínylik: az előtörő 6 éves kori maradó őrlőfog a szuvas tejfogat előrenyomja – így a maradó fogak helye elveszhet.

Még rosszabb, ha egy tej- zápfog az ötödik életév előtt szuvas lesz, és el kell távolítani. Akkor ugyanis az alatta lévő fognak vagy szemfognak egyáltalán nem marad helye. A maradó fogak teljesen ferdén nőnek, és a normális, szép fogsoron kívül helyezkednek el. Ezzel aztán már előre be lesz programozva egy minden vonatkozásban drága fogszabályozási kezelés: ez sokáig tart, és nemcsak a gyerekeknek kellemetlen, hanem a szülő pénztárcáját is terheli.

A fogszuvasodás megelőzése a tejfogak esetében segít elkerülni a fogak állásában bekövetkező eltéréseket.

A cumisüvegek használatának káros hatásai:

  • fogszuvasodást és fogvesztést,
  • állcsontfejlődési problémákat, különösen pedig nyitott harapást okoz!

A kisgyermekek első éve után csaknem minden tejfog kibújik. Ez a megfelelő idő arra, hogy a tejes/teás üvegnek búcsút mondjunk, ugyanis most váltja le a természetes rágóreflex az eredeti cumizó-szívó ösztönt. Ezzel együtt megtörténhet az átállás a folyékonyról a szilárd táplálékra. A cumisüveg ezt követően feleslegessé válik, amellett hogy veszélyezteti is a fejlődő fogakat.