AMIT A FOGKŐRŐL TUDNI KELL

A tapasztalatok azt mutatják, hogy igen sok páciensünknek nagy problémát jelent a fogkő. A fogkő tulajdonképpen „megkövesedett lepedék”, amely képződéséhez föltétlenül szükséges a szájüregünkben élő baktériumok működése, a szerves anyagok jelenléte (ételmaradék) valamint a nyálunkban létező ásványi sók (kalcium, foszfátok, fluor sók).
Két típusát különböztetjük meg: a subgingivális (íny alatti) és supragingivális (íny feletti) formát. Az íny alatti szabad szemmel nem látható, de ennek ellenére létezik, és folyamatosan fejt ki pusztító hatást a fogágyra.

Helytelen fogmosással (vízszintes, sikáló mozdulatok) a lepedéket a fogainkról bepréseljük a fogínyünk alá, ahol ideális körülmények teremtődnek ez által a rothasztó baktériumok számára: oxigénszegény környezet, védelem a nyál semlegesítő hatása elől és még táptalajt is biztosítunk nekik a lepedék által. Ezt a baktériumok elbontják, savas környezetet teremtenek és ilyen körülmények között lehetőség adódik, hogy ebbe a szerves anyag hálóba ásványi sók rakódnak le. És már ki is alakult a fogkő! A sók megkeményítik ezt a hálót, ezért nevezték el kőnek.

A fogkő olyan, mint egy korallzátony, növekedésre hajlamos, ha már kialakultak az alapjai. Egy ördögi kör keletkezik, a savhatásra begyullad az ínyünk. Ez a gyulladás kezdetben duzzanatként jelentkezik (heveny folyamat) és vérzik, később, ha már kronicizálódik a folyamat, elsorvad és kezd visszahúzódni. A csont sem tud sokáig védekezni ezen agresszív folyamatok ellen, következésképpen ő is pusztul az íny alatt, és ha továbbra sem szedetjük le fogkövünket, a következmény drasztikus lesz, fogaink meglazulnak és akár el is veszíthetjük őket.

Ennek elkerülése végett, napi 2-3 alkalommal, étkezések után mossunk helyesen fogat, és ha ínyvérzést észlelünk, forduljunk fogorvosunkhoz!
A fogkő főleg alsó frontfogaink nyelv felőli felszínén keletkezik, mert ott a legnehezebb megmosni a fogkefével és itt nyílnak a nyálmirigyeink kivezető csatornái, ezért ezt a területet mindig nyál áztatja, oxigén mentes környezetet teremtve.
De egyes egyének hajlamosabbak a fogkőképződésre, náluk szinten minden fogfelszínen keletkezik fogkő és eltávolítás után gyorsan újrakeletkezik. Az ő esetükben főleg, de nem csak, szigorúan kötelező negyed évente a professzionális fogkő eltávolítás, és a speciális fogápolási eszközöket is alkalmazni.