OBTURAȚII DIRECTE

În termeni simpli, acest grup include obturațiile care sunt realizate pe loc de către medicul dentist. Un tip obișnuit este obturația directă, fotopolimerizabilă, de culoarea dintelui.

OBTURAȚIE DIRECTĂ DE CULOAREA DINTELUI

Obturațiile directe de culoarea dintelui sunt unul dintre cele mai comune tipuri de obturații, majoritatea fiind fotopolimerizabile.
Ideea este că în cavitatea pregătită după îndepărtarea dentinei cariate, obturația este fixată prin cimentare. În conformitate cu tehnicile moderne, dar și în funcție de mărimea și localizarea cariei, ar trebui să se utilizeze diferite obturații directe de culoarea dintelui la nivelul molarilor și dinților frontali. Motivul este că diferite zone ale dinților diferiți trebuie să facă față unor condiții de rezistență și cerințe cosmetice diferite. Din acest motiv, pentru obturațiile la nivelul dinților frontali se recomandă utilizarea obturației directe de înaltă estetică de culoarea dintelui, care, deși dispune de o rezistență mai redusă, este suficientă pentru sarcina masticatorie mai redusă din această zonă. În schimb, în cazul molarilor, rezistența este principalul considerent și trebuie utilizat un material de obturație adecvat. Deși sunt mai puțin plăcute din punct de vedere estetic decât versiunile utilizate pentru dinții frontali, acestea sunt puțin vizibile și, prin urmare, nu prezintă niciun dezavantaj estetic.
Cu toate acestea, indiferent de varianta de obturație directă de culoarea dintelui care este plasată în dinte, trebuie să se țină cont întotdeauna de așa-numita contracție de priză, care are un efect negativ asupra durabilității. Acest lucru are ca rezultat un decalaj, un spațiu la joncțiunea dintre obturația proaspăt pregătită și dinte, a cărui amploare depinde de mărimea și extinderea cavității, de calitatea materialului de obturație utilizat și, nu în ultimul rând, de tehnica de obturație. Deși micul spațiu nu este vizibil cu ochiul liber, acesta este ușor accesibil bacteriilor care provoacă carii și este doar o chestiune de timp până când se dezvoltă caria la joncțiunea dintre obturație și dinte. Un semn de avertizare a cariei este apariția unei linii gălbui, maronii la marginea obturației, care se întunecă treptat.
Avantaj: estetică, poate fi realizată în cadrul unei singure ședințe.
Dezavantaj: durabilitate limitată.