RESTAURĂRI PROTETICE
DIN ZIRCONIU

RESTAURĂRI PROTETICE DIN ZIRCONIU

Avantajul estetic al restaurărilor protetice pe suport din oxid de zirconiu constă în faptul că nu conțin metal, astfel încât transmiterea luminii în interiorul și în jurul restaurării protetice este aproape identică cu cea a dinților naturali. În cazul unei restaurări protetice care conține metal, scheletul, suportul metalic care asigură stabilitatea, previne transmiterea luminii.
Probabil că cel mai important avantaj este că, în cazurile de alergie extremă la metale, restaurările protetice pe suport din zirconiu nu provoacă o reacție alergică.
Stabilitatea și durabilitatea scheletului, suportului din oxid de zirconiu sunt sporite în primul rând prin adăugarea de oxid de ytriu, dar adesea și prin adăugarea de magneziu, calciu, aluminiu sau alți oxizi.

După șlefuire și prepararea bontului cu prag, stomatologul ia amprentele precise ale dinților deteriorați sau care delimitează spațiul edentat. În cazul în care coroana dintelui deteriorat nu poate fi salvată, în rădăcina restantă a dintelui se plasează un dispozitiv corono-radicular, pe care se poate fixa ulterior scheletul din oxid de zirconiu.
După șlefuire, se plasează o coroană provizorie pe bont. Coroana provizorie este realizată atât pentru a elimina problemele estetice, cât și pentru a proteja dintele șlefuit.
Pe baza amprentei, laboratorul dentar folosește tehnologia CAD-CAM pentru a crea scheletul din oxid de zirconiu al restaurării protetice, pe care se aplică prin ardere un strat de porțelan pentru a crea un dinte care este estetic, cu o formă și o culoare asemănătoare cu cea a dintelui original.
În orice caz, scheletul realizat trebuie „probat” înainte de fixarea finală a lucrării protetice. În timpul probei, medicul stomatolog verifică dacă scheletul se adaptează perfect la dinții care delimitează restaurarea protetică și dacă marginea scheletului este bine sigilată la nivelul gingiei.
După ce au fost realizate toate adaptările, ajustările, scheletul din oxid de zirconiu și coroana din porțelan sunt în cele din urmă fixate.

PROCESUL DE CONFECȚIONARE A SCHELETULUI DIN OXID DE ZIRCONIU

CARACTERISTICILE UNICE ALE OXIDULUI DE ZIRCONIU

Restaurarea protetică pe suport, schelet din zirconiu are o rezistență foarte mare și este impecabilă din punct de vedere estetic.
Cu toate acestea, oricât de mare ar fi rezistența restaurărilor protetice pe schelet din zirconiu, solicitarea continuă va provoca în timp microfisuri în material. Proprietatea unică a zirconiului este capacitatea sa de a opri creșterea continuă a microfisurilor printr-un așa-numit mecanism de sigilare a fisurilor, prelungind și mai mult durata de viață a lucrării protetice.
Rezistența mare a scheletului din oxid de zirconiu permite restaurarea mai multor dinți sau chiar și realizarea unei punți totale. Scheletul din oxid de zirconiu, tolerat foarte bine de țesuturile, nu irită gingiile, nu provoacă gingivită, iar culoarea sa nu cauzează probleme estetice nici în cazul unei retracții gingivale în timp.