Experiențele arată că tartrul dentar reprezintă o mare problemă pentru mulți dintre pacienții noștri. Tartrul este de fapt „placa fosilizată”, formată de activitățile bacteriilor din cavitatea bucală, de prezența materiilor organice (rămășițe alimentare) și de sărurile minerale (calciu, fosfați, săruri de fluor) din saliva noastră.
Există două tipuri de tartru dentar: subgingival (sub gingie) și supragingival (deasupra gingiei). Tartrul subgingival este invizibil cu ochiul liber, dar există totuși și are un efect distructiv permanent asupra parodonțiului.
Prin efectuarea unui periaj necorespunzător (mișcări orizontale, de frecare) împingem placa bacteriană de pe dinți sub gingii, unde se creează condiții ideale pentru bacteriile descompunătoare: un mediu sărac în oxigen, protecție împotriva efectului neutralizant al salivei și chiar un teren propice datorită prezenței plăcii bacteriene. Aceasta este descompusă de bacterii, creând un mediu acid, iar în aceste condiții este posibil ca sărurile minerale să se depună în această plasă de materie organică. Și iată, tartrul este format! Sărurile întăresc aceste materii organice, motiv pentru care se numește tartru.
Tartrul dentar este ca un recif de corali, are tendința de a crește odată ce și-a format bazele. Se creează un cerc vicios, iar aciditatea ne inflamează gingiile. Această inflamație apare inițial ca o umflătură (un proces acut) și sângerează, dar mai târziu, când procesul devine cronic, se atrofiază și începe să se retragă. Osul nu se poate apăra prea mult timp împotriva acestor procese agresive și, în consecință, este și el distrus sub gingii, iar dacă continuăm să lăsăm tartrul dentar neîndepărtat, consecințele vor fi drastice, dinții noștri vor deveni mobili și putem chiar să-i pierdem.
Pentru a evita acest lucru, spălați-vă corect pe dinți de 2-3 ori pe zi, după mese, iar dacă observați că vă sângerează gingiile, adresați-vă medicului stomatolog!
Tartrul dentar se formează mai ales pe suprafața dinspre limbă a dinților frontali inferiori, unde este cel mai dificil să ne spălăm pe dinți și unde se deschid canalele glandelor salivare, astfel încât această zonă este mereu îmbibată de salivă, creând un mediu lipsit de oxigen.
Dar unele persoane sunt mai predispuse la dezvoltarea tartrului dentar, acesta formându-se pe toate suprafețele dinților și reapărând rapid după îndepărtare. În cazul lor, în special, dar nu numai, îndepărtarea profesională, trimestrială a tartrului și utilizarea aparatelor speciale de îngrijire dentară este o obligație strictă.