Smalțul dentar este cel mai mineralizat și mai dur material din organism. Smalțul este una dintre cele trei părți principale ale dintelui, celelalte două fiind dentina și cimentul dentar.
Smalțul este suprafața vizibilă a dintelui, susținută de dentină din interior. Smalțul este format în proporție de 96% din minerale, restul fiind apă și materie organică. Deoarece smalțul este translucid, culoarea dentinei determină în mare măsură culoarea smalțului. Culoarea smalțului poate varia de la galben deschis la alb cenușiu. Grosimea sa variază pe întreaga suprafață a dintelui. De obicei, este cel mai gros la nivelul coroanei dintelui (maxim 2,5 mm) și devine mai subțire spre gingie până când ajunge la joncțiunea ciment-smalț.
Caria dentară este cauzată de bacteriile din gură care produc acizi folosind alimentele pe care le consumăm. Acidul atacă smalțul dentar și duce la pierderea unor minerale importante. Mineralele pierdute în urma atacului acizilor pot fi înlocuite de mineralele transportate în salivă, iar fluorul ajută, de asemenea, la întărirea smalțului dentar.
Din păcate, cariile dentare pot face necesară și obturarea dinților.