RESPIRAȚIA URÂT MIROSITOARE

Care sunt cauzele respirației urât mirositoare?
Respirația urât mirositoare este o problemă foarte frecventă și poate avea o serie de cauze. Respirația urât mirositoare constantă este cauzată, de obicei, de gazele urât mirositoare emise de bacteriile care ne acoperă dinții și gingiile. Cu toate că și alimentele cu gust puternic, precum usturoiul sau ceapa, pot cauza această problemă. Fumatul poate fi, de asemenea, una dintre principalele cauze ale respirației urât mirositoare, alături de alte afecțiuni, cum ar fi problemele sinusurilor sau ale stomacului. Rămăsițele alimentare prinse între dinți și lipite de limbă pot începe să se descompună și să emane un miros neplăcut. Periajul regulat și corect este important pentru a menține o respirație proaspătă. Bacteriile de pe dinții și gingiile noastre pot provoca, de asemenea, boli ale gingiilor și carii dentare. În cazul în care vă consultați dentistul în mod regulat, nu numai că puteți preveni apariția respirației urât mirositoare, dar dentistul dumneavoastră poate găsi și trata și alte probleme.

 

Cum puteți remedia problema?
Dacă suferiți de respirație urât mirositoare, trebuie să începeți să vă păstrați gura și dinții curați și proaspeți în mod regulat. În timpul controalelor dentare regulate, medicul dentist poate verifica zonele în care poate fi prezent tartrul între dinți. De asemenea, medicul dentist poate curăța locurile la care vă este greu să ajungeți. În plus, vă putem arăta cel mai bun mod de a vă curăța dinții și gingiile, precum vă putem arăta și locurile pe care le-ați omis până acum, printre altele și limba. Unul dintre semnele de avertizare ale bolii gingivale poate fi respirația urât mirositoare constantă sau gustul neplăcut în gură. Vizitele regulate la medicul stomatolog pot ajuta la tratarea acestei probleme. Cu cât problema este detectată mai repede, cu atât mai eficient poate fi tratată.

 

Pot preveni respirația urât mirositoare?
Pentru a vă păstra respirația proaspătă, trebuie să scăpați de orice boală a gingiilor și să vă păstrați gura curată și proaspătă. Dacă aveți respirație urât mirositoare, încercați să țineți evidența alimentelor pe care le consumați și faceți o listă cu medicamentele pe care le administrați. Arătați această listă dentistului dumneavoastră, care vă va putea sugera modalități de rezolvare a problemei. Periați-vă dinții și gingiile de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor! Nu uitați să vă spălați pe limbă! Folosiți ața dentară o dată pe zi pentru a curăța spațiile interdentare! Sunt disponibile și alte produse pentru curățarea spațiului interdentar (numite „produse de curățare a spațiului interdentar”). Dacă purtați proteză dentară, scoateți-o pentru o noapte să se odihnească. Nu o periați cu o periuță de dinți, deoarece aceasta poate zgâria suprafața protezei și pot apărea mai multe decolorări pe suprafața acesteia și își poate pierde și strălucirea. Clătiți, curățați proteza temeinic în apă călduță, apoi puneți-o într-o soluție care conține o tabletă special formulată pentru curățarea protezelor timp de 20-30 de minute. Dacă este necesar, puteți folosi și o perie de curățare a protezelor dentare. Nu uitați să curățați suprafața unde se atașează de gingii și de palat! Aceste sfaturi vă ajută să vă mențineți proteza dentară proaspătă și curată și vă vor ajuta să preveniți acumularea de tartru care poate cauza respirația urât mirositoare. Tabletele eficiente de curățare a protezelor sunt acum disponibile atât pentru protezele totale, cât și pentru protezele parțiale.

 

Ce mai poate cauza respirația urât mirositoare?
Unele probleme de sănătate pot provoca, de asemenea, respirație urât mirositoare. Senzația persistentă de gură uscată (xerostomie) este o stare care afectează producția de salivă. Acest lucru poate provoca răspândirea bacteriilor în gură și poate duce, de asemenea, la apariția respirației urât mirositoare. Uscăciunea gurii poate fi cauzată și de anumite medicamente, de probleme cu glanda salivară sau de respirația pe gură în loc de nas. Persoanele în vârstă pot produce, de asemenea, mai puțină salivă, ceea ce poate duce la apariția altor probleme. Dacă suferiți de gură uscată, medicul dentist vă poate recomanda sau prescrie o soluție de producere a salivei artificiale sau vă poate recomanda o altă soluție pentru problema dumneavoastră. Alte probleme de sănătate pot provoca, de asemenea, respirație urât mirositoare, cum ar fi infecții ale gâtului, nasului sau plămânilor, sinuzită, traheită, diabet zaharat sau probleme hepatice și renale. Dacă medicul stomatolog a constatat că cavitatea dvs. bucală este sănătoasă, consultați medicul de familie sau un specialist pentru a găsi cauza respirației urât mirositoare. Fumatul poate provoca, de asemenea, respirație urât mirositoare. Singura soluție în acest caz este de a renunța la fumat. Pe lângă faptul că provoacă un miros neplăcut, fumatul vă poate decolora dinții, vă poate reduce simțul gustului și vă poate irita gingiile. Persoanele care fumează sunt mai predispuse să sufere de boli ale gingiilor și sunt mai predispuse să dezvolte cancer oral sau pulmonar și, eventual, boli cardiovasculare. Pentru a renunța la fumat, cereți ajutorul dentistului sau farmacistului. Dacă respirația urât mirositoare persistă și după ce ați renunțat la fumat, adresați-vă medicului stomatolog sau medicului dumneavoastră pentru sfaturi suplimentare.