MOBILITATEA DENTARĂ

Parodontoza este o boală comună în întreaga lume, inclusiv în țara noastră, și este procesul prin care dinții se pot desprinde, pot deveni mobili ca urmare a degradării osului alveolar, adică a maxilarului superior și inferior. Mobilitatea dentară poate fi detectată prin radiografie, însă problema mai mare este atunci când mobilitatea dinților poate fi detectată și prin examinare fizică.
Aceasta este o problemă care se dezvoltă la bătrânețe ca urmare a procesului fiziologic natural, dar, din păcate, este adesea întâlnită și la vârste mai tinere (din cauza diabetului zaharat, gingivitei cronice sau a altor factori predispozanți).
Prin urmare, este foarte important ca oricine are gingivită să nu aștepte până când inflamația devine cronică, ci trebuie să consulte un dentist la primul semn al simptomelor!
Periajul efectuat în mod frecvent și corect este important în prevenirea și tratamentul gingivitei: dimineața și seara, precum și după mese, se recomandă curățarea cu o periuță de dinți a suprafețelor exterioare și interioare ale dinților, de la gingii spre suprafața masticatorie a dinților, în direcție verticală, precum și curățarea suprafețelor triturante, masticatorii. Periajul efectuat în mod corect durează cel puțin cinci minute. Este important să îndepărtați placa bacteriană în mod corespunzător și este foarte recomandat să vă consultați stomatologul care să vă efectueze detartraj ​la fiecare șase luni.
Pierderea osoasă poate fi verificată, deoarece chiar și în cazurile ușoare, medicul dentist poate măsura cu o sondă gradul de pierdere osoasă între gingie și dinte. Aceasta se numește determinarea adâncimii pungii gingivo-parodontale. Pungile se pot forma între dinte și gingie deoarece nu există o bază osoasă adecvată, astfel încât bacteriile care au pătruns împreună cu placa bacteriană și salivă pot provoca inflamații și pot distruge și mai mult osul.
Rezultatul este mobilitatea dentară urmată de pierderea dinților. Pungile trebuie curățate periodic de către medicul stomatolog, de aceea este important ca restaurările protetice să fie realizate și verificate de către un medic stomatolog, și nu de o cunoștință sau de un tehnician dentar din casă!