MAI MULTE DETALII DESPRE DINȚII TEMPORARI

Deși dinții temporari nu sunt încă vizibili în gură la naștere, mugurii dentari sunt deja prezenți în os și, pe parcursul scurtei lor „vieți dentare”, îndeplinesc o funcție importantă și de lungă durată:


– aceștia joacă un rol important în dezvoltarea ocluziei și a mestecatului corect,
– aceștia sunt esențiali pentru formarea corectă a sunetelor vorbirii,
– aceștia asigură spațiul pentru dinții permanenți.

 

Din acest motiv, dinții temporari trebuie îngrijiți din prima zi la fel ca și dinții permanenți mai târziu, deoarece unii dinți temporari rămân în gură până la vârsta de 12 ani, deși schimbarea dinților începe la vârsta de 6 ani.
Atunci când dinții temporari devin cariați, dinții permanenți au și ei de suferit: molarul permanent care erupe la vârsta de 6 ani împinge în față dintele temporar cariat – astfel încât spațiul pentru dinții permanenți poate fi pierdut.
Chiar mai rău este situația, dacă un molar temporar devine cariat înainte de vârsta de cinci ani și trebuie să fie îndepărtat. Atunci nu mai rămâne loc deloc pentru dintele sau caninul de dedesubt. Dinții permanenți cresc complet strâmbi, devin ectopici și se află în afara danturii normale și frumoase. Acest lucru înseamnă un tratament ortodontic scump în viitor: durează mult timp și este nu numai neplăcut pentru copii, ci și o povară pentru portofelul părinților.
Prevenirea cariilor la nivelul dinților temporari ajută la evitarea ectopiei dentare, a deviațiilor în poziția dinților.


Efectele nocive ale utilizării biberoanelor:


– cariile și pierderea dinților,
– probleme de dezvoltare a maxilarului, în special ocluzia deschisă!


Aproape toți dinții temporari erup după primul an de viață. Acesta este momentul potrivit pentru a spune adio biberonului cu lapte/ceai, deoarece reflexul natural masticator înlocuiește instinctul inițial de supt. Astfel, poate avea loc trecerea de la alimente lichide la alimente solide. Biberonul devine astfel inutil, și reprezintă și un pericol pentru dinții aflați în curs de dezvoltare.