Copilul meu plânge des. Poate fi vorba de erupția dentară?
Da, se poate. Dinții la copiii mici pot începe să erupă încă de la vârsta de 5-6 luni. Aceasta este adesea însoțită de durere și, uneori, de febră. Lichidul Dentinox, disponibil în farmacii sau drogherii, poate fi util, dar nu este un panaceu. Dacă acest lucru nu ajută, puteți să-i dați copilului dumneavoastră sirop de Panadol, dar numai în mod controlat.
Când ar trebui să-mi duc copilul la medicul stomatolog pentru prima dată?
Poate că sună surprinzător, dar prima întâlnire ar trebui să aibă loc atunci când copilul încă nu are nevoie de niciun tratament. În acest moment, singurul scop este de a atinge ca pentru copil să fie „un lucru natural” să meargă la dentist și de a evita orice experiență negativă. Este adesea dificilă tratarea copiilor și este nevoie de multă răbdare și experiență, deoarece prima prioritate este să ajungem la inima copilului pentru a efectua orice tratament. Prin urmare, este foarte important ca copilul să nu resimtă prima întâlnire cu dentistul ca pe o traumă psihologică.
Când ar trebui să încep să spăl dinții fetiței mele? Acum are 18 luni.
Imediat. La această vârstă, nu este atât de important efectul fizic al periajului, ci faptul că copilul știe că trebuie să se spele pe dinți. Periajul efectuat împreună poate fi foarte eficient, deoarece copiii au o tendință puternică de a imita. Nu este necesar să-i forțăm pe copii să se spele pe dinți, este mult mai bine să-i învățăm prin joacă. Veți vedea, după câteva săptămâni aproape că o va cere.
Ce este sigilarea de șanț?
Dacă studiați suprafața unui molar, veți vedea că pe suprafața acestuia se găsesc șanțuri. Acestea sunt așa-numitele situsuri de predilecție pentru carii, adică sunt locurile în care dintele „preferă” să se deterioreze. Sigilarea șanțurilor este de fapt procesul de acoperire, învelire a acestor șanțuri adânci cu un lac special cu conținut de fluorură care le sigilează, astfel încât să nu se dezvolte caria. Cel mai bun moment pentru efectuarea tratamentului este între șase luni și un an de la apariția dinților permanenți. Tratamentul este nedureros și nu necesită anestezie.
Biberonul ăla nenorocit…
Iată câteva lucruri importante de reținut despre utilizarea suzetelor și biberoanelor la bebeluși, copii: nu este indiferent, cu ce umpleți biberonul. Copilului trebuie să i se administreze numai lichide cu conținut scăzut de zahăr sau fără zahăr. Un copil cu dinți „cariați” arată foarte deprimant și, în cele mai multe cazuri, biberonul este de vină (și, desigur, persoana care îl dă bieților copii). Când copilul este capabil să bea din pahar, atunci ar și trebui să bea din ea. Este dificil să convingeți un copil să renunțe la biberon și suzetă înainte de vârsta de trei ani, dar ar trebui cel puțin să încercați.
Există o așa-numită tetină ortodontică, care este benefică pentru că previne dezvoltarea ocluziei deschise.
Copilul meu își suge degetul. Ce ar trebui să fac?
Știu că e ușor de spus, dar încercați să-l împiedicați să facă acest lucru. Cumpărați-i o suzetă ortodontică, deoarece suptul persistent al degetelor poate cauza o serie de probleme greu de tratat. Suptul degetelor este responsabil pentru o proporție semnificativă de ocluzii deschise.