EFECTELE NOCIVE ALE FUMATULUI

Impactul fumatului asupra cavității bucale și a sănătății dentare
În schimbul unora dintre efectele aparent plăcute ale fumatului, suferim o gamă largă de efecte nocive. Aceste efecte nocive afectează cavitatea bucală, traheea, plămânii și alte părți ale organismului. Efectul constă în aceea, că atunci când fumăm, inhalăm un fum fierbinte și iritant care conține substanțe toxice care usucă și inflamează țesuturile cu care intră în contact. Fumul de tutun conține aproximativ 4.000 de compuși diferiți, dintre care unii irită membranele mucoase, iar alții, pătrunzându-se prin acestea, pot avea efecte toxice, mutagene (modifică informația de bază a celulelor) sau cancerigene (provoacă cancer).
Temperatura ridicată a fumului sporește eficiența substanțelor nocive, iar efectul de uscare reduce rezistența membranelor mucoase, facilitând astfel pătrunderea compușilor nocivi în organism. Fumul toxic produs în timpul fumatului trece mai întâi prin cavitatea bucală, unde își exercită numeroasele efecte distructive. În cavitatea bucală, intră în contact cu dinții, cu anumite elemente ale structurii de susținere a dinților (gingiile) și cu mucoasa bucală care acoperă restul cavității bucale. Fumul provoacă mici depuneri și decolorări pe suprafața dinților, de la maro deschis până la complet negru, și provoacă un efect estetic deranjant care este mai puțin vizibil la noi înșine și mai ușor de observat la alții.
Trebuie să vorbim separat despre efectele distructive grave ale fumului de tutun în parodonțiu. Efectele sale variază de la deteriorarea sistemului local de apărare, sporind șansele agenților patogeni, până la efecte toxice directe. În acest fel, favorizează procesele inflamatorii cauzate de microorganisme specifice care duc la distrugerea parodonțiului, la mobilitatea dinților și la pierderea acestora. Aproape toate tipurile de boli parodontale pot fi cauzate și progresate de fumat, iar șansele de recuperare pot fi reduse.
Renunțarea la fumat poate îmbunătăți cu siguranță prognosticul, dar este important de știut că boala parodontală nu poate fi inversată decât în stadii foarte incipiente, fără ajutor medical. Această boală foarte frecventă duce la infecții orale permanente și la o posibilitate redusă de curățare, crescând astfel probabilitatea apariției cariilor dentare. În general, aceasta rezultă în niște dinți nesănătoși, inestetici și o respirație urât mirositoare, ceea ce reduce popularitatea și succesul unei persoane. Deteriorarea parodonțiului poate fi asociată nu numai cu inconvenientele cauzate de pierderea dinților, ci a fost asociată și cu atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte probleme grave de sănătate. Cel mai grav efect al fumatului asupra sănătății orale este deteriorarea mucoasei și a țesuturilor subiacente, care poate duce la dezvoltarea unor procese canceroase cu consecințe fatale.
Impactul fumatului asupra mucoasei bucale este acum clar. Aceasta este zona cea mai afectată de fumul cel mai fierbinte, uscând-o, aproape usturând-o. Gazele, vaporii și gudroanele cancerigene din fum copleșesc rapid mecanismele de apărare, provocând pete albe, uscate și îngroșate (numite leucoplazie). Epiteliul din aceste zone alterate este mai gros, dar de o calitate mai slabă și mai permeabil în privința substanțelor cancerigene, astfel încât probabilitatea de apariție a unei tumori este mai mare în aceste condiții alterate.
Efectele dăunătoare din punct de vedere estetic ale fumatului, decolorarea dinților, pot fi remediate prin diverse proceduri de albire dentară.
Cea mai eficientă dintre acestea este albirea dentară realizată în cabinet. Pentru aceasta, vă recomandăm sistemul de albire dentară cu lampă ZOOM 2, care vă va remedia dinții din punct de vedere estetic și va îndepărta decolorarea cauzată de fumat în mai puțin de 1,5 ore. (www.zoomnow.com)
Desigur, având în vedere toate cele de mai sus, cea mai bună soluție pentru fumători este să renunțe la fumat, de dragul sănătății lor. Pentru aceasta, au nevoie de perseverență și, în multe cazuri, de ajutor!
Haideți să le fim alături și să îi sprijinim să învingă această dependență nocivă!

 

Dr. Péter Tamás
medic stomatolog