Smalțul dentar

Smalțul dentar este substanța cea mai mineralizată și cea mai dură a corpului omenesc. Smalțul reprezintă una dintre cele trei părți majore ale dintelui, celelalte două fiind dentina și cimentul dentar.

Smalțul este suprafața vizibilă a dintelui, susținut la interior de dentină. Smalțul dentar este compus din 96% substanță minerală, restul fiind apă și substanțe organice. Deoarece smalțul este transparent, culoarea dentinei determină culoarea smalțului. Culoarea smalțului variază de la galben deschis până la alb-cenușiu. Grosimea variază pe toată suprafața dintelui. De obicei smalțul este cel mai gros pe suprafața destinată măcinării alimentelor (max. 2,5 mm) și devine mai subțire în jurul gingiei până ajunge la joncțiunea smalț-cement.

Cariile sunt cauzate de bacteriile care produc acizi utilizând alimentele consumate de noi. Acidul atacă smalțul și duce la pierderea unor substanțe minerale importante. Substanțele minerale pierdute pot fi înlocuite cu substanțele minerale din salivă, fluorul contribuie la întărirea smalțului.

Din cauza apariției cariilor devine necesară obturarea dinților.

Contact