Întrebări legate de COPII

Copilul meu plânge des. Oare îi erup dinții?

Se prea poate. Erupția dentară poate începe deja la vârsta de 5-6 luni. Acest proces poate solda cu dureri și câteodată febră. Gelul Dentinox care se găsește în farmacii sau în drogherii se poate dovedi util, însă nu este un elixir. Dacă nu ajută, copilul poate primi siropul Panadol în doze mici.

Când să-mi duc fiul pentru prima oară la medicul stomatolog?

Poate că sunteți surprinși, însă vă recomandăm să vă duceți copilul la stomatolog atunci când încă nu are nevoie de niciun fel de tratament. Scopul este ca copilul să se obișnuiască cu cabinetul stomatologic și să nu fie supus unor experiențe neplăcute. De multe ori tratamentul copiilor este problematic, este nevoie de multă răbdare și experiență deoarece trebuie mai întâi să-i liniștim din punct de vedere psihologic ca să putem efectua tratamente. De aceea este extrem de important ca prima întâlnire cu stomatolog să nu fie o traumă psihică pentru copiii.

Când să începem periajul dinților la fetița mea? Acum are 18 luni.

De îndată. La această vârstă nu efectul fizic al periajului este important, ci faptul ca copilul să învețe că periajul dinților este obligatoriu. Poate fi extrem de eficient dacă vă spălați pe dinți împreună deoarece copiilor le place să imite adulții. Nu trebuie să vă forțați copilul să se spele pe dinți, este mult mai avantajos dacă învață acest lucru jucând. Veți vedea că după câteva săptămâni copilul va simți nevoia periajului.

Ce este sigilarea de fisură?

Dacă examinați suprafața unui molar puteți descoperi fisuri. Acestea sunt așa-numitele locuri de predilecție ale cariilor, adică dintele are tendința să devină cariat în aceste locuri. Sigilarea de fisură constă de fapt în încheierea, izolarea acestor fisuri adânci prin aplicarea unui strat de lac care conține fluor și care izolează aceste fisuri astfel împiedicând dezvoltarea cariilor. Se recomandă ca tratamentul să fie efectuat după o jumătate de an sau după un an de la apariția dinților permanenți. Tratamentul nu este dureros și nu este necesară utilizarea agenților anastezici.

Acel biberon "iritant"...

Trebuie să accentuăm aspectele de mai jos legate de suptul suzetei: nu este indiferent conținutul biberonului. Copilul poate să consume doar lichide fără zahăr sau cu o cantitate minimă de zahăr. Un copil cu dinți cariați crează o impresie deprimantă, iar în majoritatea cazurilor biberonul e de vină (și bineînțeles cei care îi dau biberonul...). Când copilul poate să bea din pahar, nu-l lăsați să bea din biberon. Până la vârsta de trei ani este foarte greu să vă dezobișnuiți copilul de suptul suzetei, însă merită o încercare.

Există o așa-numită suzetă ortodontică ceea ce este foarte avantajoasă întrucât poate împiedica dezvoltarea ocluziei deschise.

Copilul își suge degetul. Ce să fac?

Știu că este ușor de zis, însă trebuie să-l dezobișnuiți de acest lucru. Cumpărați-i o suzetă ortodontică, deoarece suptul degetelor pentru o perioadă mai îndelungată poate ridica unele probleme greu de rezolvat. Suptul degetelor este de vină pentru majoritatea cazurilor de ocluzie deschisă.

Contact