Fogászati implantátum

Fogászati implantátum

Mi a fogorvosi implantátum?

A fogorvosi implantátum olyan bioanyagból készített mûgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültetnek be a fogpótlás viselése céljából. Anyaga a legtöbb esetben tiszta, ötvözetlen titán, ezt az anyagot teljes mértékben elfogadja az élõ szervezet. Az implantátumok is gyógyászati célra elõállított tiszta, ötvözetlen titánból készülnek.
A hosszú, közel 40 éves gyakorlati tapasztalat alapján kifejlesztett fogorvosi implantátumok megfelelnek a legmagasabb európai követelményeknek.

Kinek javasolható ez a megoldás?

Minden olyan betegnek, akinél kizáró okok nem állnak fenn és aki ezt a megoldást választja. Csak azoknak javasolható az implantátumos fogpótlás készítése, akiknél a száj tisztasága megfelelõ és készek a kezelõorvos által javasol szájhigiéniás szabályok betartására. A sikeresség szempontjából rizikófaktornak tekinthetõ a túlzott alkoholfogyasztás, a drogfüggõség és az erõs dohányzás.
Bizonyos betegségek is csökkenthetik az implantáció sikerességét, pl. nem kezelt cukorbetegség, súlyos szív- és érrendszeri betegségek. Az állcsont növekedésének befejezése elõtt (kb. 14 éves korig) szintén nem végezhetõ implantáció. Adott esetben kérje a kezelõorvosa véleményét.

Hogyan történik a fogorvosi implantáció?

Az elõzetes vizsgálatok alkalmával a kezelõorvos megvizsgálja a beteget annak eldöntésére, hogy elvégezhetõ-e az implantátum beültetése. Ez egyrészrõl fogorvosi vizsgálatot jelent (mely fogakat kell pótolni, megfelelõ-e az állcsont adottsága az implantátum befogadására, röntgenfelvételek készítése stb.), másrészrõl általános orvosi vizsgálatokat (pl.: labor).

Ezután történik az implantációs fogpótlás tervezése, melynek során az orvos megbeszéli a beteggel a felmerülõ kérdéseket (hány darab implantátum beültetésére lenne szükség, az implantátumok csontos gyógyulásának ideje alatt akar-e ideiglenes pótlást viselni a beteg, a fogpótlás várható költségeinek tisztázása, idõpont-egyeztetés, stb.). Az implantátum(ok) beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítéssel történik. Ennek során a kezelõorvos elvégzi az érintett állcsontrészlet megfelelõ elõkészítését, majd behelyezi az implantátumot. A varratokat 11 nap múlva távolítja el, az implantátumok általában a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább.

Milyen az implantátumok hosszú távú sikeressége?

A fogorvosi implantátumokat több mint 40 éve alkalmazzák szerte a világban. Az elmúlt években több tízezer darabot ültettek be belõlük magas sikerességgel. Különböző implantációs rendszerekkel hosszú távú (10 évet átfogó), több mint 4000 implantátumra vonatkozó vizsgálattal igazolták, hogy a sikeres implantációk aránya 97% feletti.

A fogorvosi implantáció mint korszerű fogpótlási módszer ma már a fogorvosi gyakorlat integráns része, a beteg és az orvos szoros együttmûködésével és jó implantációs rendszer alkalmazásával elérhetõ a természetes fogakhoz hasonló fogpótlás, egészséges közérzet, amely megkönnyíti mindennapjainkat. Kül- és belföldön évente több ezer darabot ültetnek be ezekbõl a korszerû implantátumokból. Az alkalmazásukkal elért kiváló eredmény mind a fogbetegek, mind a fogorvosok részérõl széleskörû elismerést hozott.

Miért fontos az implantátumos fogpótlást viselõknél a fokozott szájápolás?

Az implantátumos fogpótlás hosszú élettartamában és tartós funkcióképességében alapvetõ szerepe van a gondos szájápolásnak. A szokásos napi kétszeri fogkefével, fogpasztával végzett szájápolás mellett idõt kell szakítani az implantátumok nyakrészének - vagy amennyiben azt korona borítja, a környezõ íny felszínének - illetve az implantátumos fogpótlás alámenõ részeinek a tisztítására is. A foglepedék ezekrõl a helyekrõl legkönnyebben ún. interdentális kefe vagy fogselyem segítségével távolítható el. Ne használjunk olyan szájápoló anyagokat, amelyek magas koncentrációban tartalmaznak fluoridot!
A hosszú távú sikeresség másik ugyanilyen fontos feltétele a megfelelõ minõségû fogpótlás. Ha mindkettõ megfelelõ, az implantátumok várható élettartam az általuk pótolt természetes fogak elvárható élettartamával azonos.

Mit nyújt az implantáció a hagyományos fogpótlással szemben?

Rövid sorközi foghiányok esetén implantátumok alkalmazásával az elveszett fog gyökerének pótlása révén készíthetõ el a fogmû, míg a hagyományos módszerekkel a pótlás csak a szomszédos ép fogak lecsiszolása árán valósítható meg. Az implantátum lehetõséget nyújt rögzített pótlás készítésére olyankor is, amikor a rágófogak elvesztése miatt hagyományos fogorvosi módszerekkel csak részleges kivehetõ pótlás készítésére volna mód. Ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes biztonságérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt. Mindezen hatások együttesen a fogbetegek életminõségének javítását szolgálják.
Teljes foghiány esetén az implantátum mint pillér többféle módon is felhasználható a fogpótlás rögzítésére vagy megtámasztására. Egyrészt a rajtuk elhorgonyzott rögzítõelemek segítségével az implantátumok a kivehetõ pótlások helyben tartására szolgálhatnak (ún. göbfejû retenziók vagy retenziós rudazat segítségével), másrészt kellõ számú implantátum beültetése esetén rögzített pótlás (körhíd vagy ún. overdenture pótlás) is készíthetõ.

A saját fogakra és/vagy implantátumokra elkészített pótlás rögzítése hagyományos módon beragasztással vagy a fogorvos által eltávolítható csavarozással történhet. Az implantátumokra készülõ fogpótlások esetében teljes mértékben figyelembe vehetõk az egyéni kívánságok és lehetõségek. A rendszer elemeinek segítségével a legkorszerûbb anyagokból, illetve technológiával készíthetõk fogpótlások.

Előfordul-e allergia vagy daganatos elfajulás az implantációval kapcsolatban?

Az implantátumok anyaga nagytisztaságú titán. Ennek a fémnek különleges biológiai tulajdonságai vannak, a csont képes összeépülni vele. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán, mivel a felszínét egy stabil vegyület, a titán-oxid alkotja. Ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok élethosszig szolgálhatnak.

Kivehető fogpótlás rögzítése implantátumokkal

Implantátumok segítségével stabil fogsora lehet

A kivehető fogsor rögzíthető állkapcsonként minimum 2, szükség esetén 4 darab implantátummal. Az implantátumokba kerülő, kimondottan kivehető fogsorok rögzítésére szolgáló speciális felépítményekre a fogsor egyszerűen rápattintható. A hagyományos kivehető fogsor nem rögzíthető implantátumokkal, ezért teljesen új, a célnak megfelelő fogsort kell készíteni. Az implantátumokat nem kell időről időre cserélni, hiszen élettartamuk akár 30-40 év is lehet.

Miért érdemes a kivehető fogsort implantátumokkal rögzíteni?

 • Az implantátumokkal rögzített fogsor kényelmesebb, természetesebb, esztétikusabb a hagyományos kivehető fogsornál.
 • A hagyományosal ellentétben az implantátumokkal rögzített kivehető fogsor nem lazul meg, nem mozog, ami jelentősen javítja az életminőséget, hiszen nem akadályozza viselőjét a mindennapi tevékenységekben, nem teszi kellemetlenné a beszédet, az étkezést, a nevetést.
 • A rögzített fogsor nem irritálja a fogínyt, ezért nem okoz fogínygyulladást
 • Nincs szükség ragasztóanyagra, a kivehető fogsort egyszerűen rá kell pattintani az implantátumfejekre.
 • Az implantátumokkal rögzített kivehető fogsor tisztításaAz implantátumokkal rögzített kivehető fogsor – mivel nem mozdul el – viselhető alvás közben, sőt, tisztítása is megoldható egy speciális fogkefe segítségével anélkül, hogy kivenné.
 • Az implantátumokat nem kell cserélni, megfelelő szájhigiéne és folyamatos ellenőrzés mellett egy életen át tartanak.
 • Az implantátumokkal rögzített fogsorral a rágás hatékonysága éppen olyan, mint a természetes fogakkal, ezért az emésztési problémák is elkerülhetők.
 • Implantátumokkal rögzített fogpótlással nem kell lemondania azoknak az élelmiszereknek a fogyasztásáról, amelyeket hagyományos fogsorával nem tudott megrágni.
 • Mivel az implantátumokkal rögzített fogsor esetében a felső fogsor nem feltétlenül fedi teljesen a szájpadlást, az ételek ízét teljes valójukban élvezheti.
 • Az implantátumokkal rögzített fogsor nem mozdul el, ezért nem torzítja el a beszédhagokat.
 • A beültetett implantátumok úgy viselkednek, mint a természetes foggyökér, ezért nemcsak a további csontvesztést akadályozzák meg, hanem serkentik a csontok növekedését. A hagyományos kivehető fogsornál a csontvesztés elkerülhetetlen probléma, ami jelentősen csökkenti a annak stabilitását.

Kivehető fogsor rögzítése régi foghiány esetén

Régebbi foghiány esetén előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csontállomány az implantátumok beültetéséhez. Ebben az esetben csontpótlásra van szükség. Kisebb mértékű csonthiány esetén a csontpótlás történhet az implantációval egyidőben, nagyobb csonthiánynál a csontpótlást követően meg kell várni a gyógyulási időszak végét (kb. 6 hónap), és csak ezután kerülhet sor a beültetésre.

Rendelõnkben az OT-Medical illetve a Denti implantációs rendszer érhetõ el. www.ot-medical.de ;

 

Kapcsolat