Efectele dăunătoare ale fumatului

Efectele fumatului asupra sănătății dinților și a cavității bucale

Acele câteva efecte aparent plăcute ale fumatului vin la pachet cu numeroase efecte nocive. Aceste efecte nocive afectează cavitatea bucală, traheea, plămânii și alte părți ale organismului. Efectul constă în inhalarea fumului care conține substanțe nocive, iritante și fierbinți care cauzează uscarea și inflamarea țesuturilor cu care interacționează. Fumul de tutun conține aproape 4000 substanțe chimice diferite care pe de o parte irită mucoasele, pe de altă parte – trecând prin acestea – au efecte nocive, mutagene (schimbă informațiile de bază ale celulelor) sau carcinogene (cancerigen).

Temperatura înaltă a fumului crește efectele negative ale substanțelor dăunătoare, iar efectul de uscare reduce rezistența suprafețelor mucoase astfel favorizând intrarea substanțelor chimice toxice în organism. Fumul toxic produs în timpul fumatului trece mai întâi prin cavitatea bucală, aici apar primele efecte nocive. În cavitatea bucală fumul se întâlnește cu dinții, cu unele elemente ale țesuturilor de suport ale dinților (gingia) și cu mucoasa care acoperă diferite părți ale cavității bucale. Fumatul cauzează tartruri și decolorări mici care variază de la maro deschis până la negru și produce niște efecte estetice negative pe care le observăm greu la noi înșine și foarte ușor la alții.

Merită să menționăm separat efectul extrem de negativ al fumatului asupra parodonțiului. Fumatul are efecte dăunătoare asupra sistemului imunitar local, îmbunătățește șansele bacteriilor și pot avea efecte toxice directe. Astfel favorizează procesele inflamatorii care sunt cauzate de microorganisme speciale și datorită cărora parodonțiul se distruge, dinții devin mobilizabile și în final se pierd. Deci fumatul poate duce aproape la toate tipurile de boli parodontale, poate contribui la agravarea acestora și poate reduce șansele de vindecare.

Prognoza poate fi îmbunătățită prin lăsarea de fumat, însă este important de știut că boala parodontală poate fi reversibilă doar în primele etape fără ajutorul medicului. Boala destul de răspândită implică infecții permanente ale cavității bucale, o igienă orală mai redusă, astfel crescând șansele de apariție a cariilor. Deci rezultatul va fi o dantură urâtă și bolnavă, o respirație urât mirositoare ceea ce reduce gradul de succes și de popularitate al individului. Distrugerea parodonțiului nu contribuie doar la pierderea dinților, ci se află în legătură cu infarctul cardiac, hemoragia cerebrală și alte probleme grave de sănătate. Efectul cel mai grav al fumatului asupra cavității bucale constă în distrugerea mucoasei și a țesuturilor de dedesubt care poate declanșa unele procese tumorale.

În zilele noastre efectul fumatului asupra mucoasei bucale este bine cunoscut. Fumul fierbinte irită și usucă această suprafață. Gazele, aburile și gudronul din fum combat repede mecanismele de apărare, producând pete uscate, groase și albe (leucoplazie). Stratul epitelial este mai gros pe aceste suprafețe modificate, însă este de o calitate mai slabă și astfel permite intrarea substanțelor carcinogene, deci în aceste părți cresc șansele apariției unei tumori.

Efectele negative estetice ale fumatului (decolorarea dinților) le putem remedia prin diferite proceduri de albire a dinților.
Cea mai eficientă procedură este albirea dentară efectuată în cabinet. Pentru aceasta vă recomandăm sistemul de albire dentară ZOOM 2, care abia în 1,5 ore vă repară dinții din punct de vedere estetic, îndepărtează decolorările cauzate de fumat. (www.zoomnow.com)

Bineînțeles, luând în considerare informațiile de mai sus, cea mai bună soluție pentru fumători în vederea menținerii sănătății o reprezintă lăsarea de fumat. Pentru aceasta au nevoie de stăruință și de multe ori și de ajutor!
Să fim lângă ei și să îi susținem ca să poată combate acest viciu dăunător!

Dr. Péter Tamás
Medic stomatolog

Contact