Detalii despre dinții deciduali

Chiar dacă în momentul nașterii dinții deciduali nu sunt vizibili în gură, mugurii dentari sunt deja în os și în timpul "vieții lor" îndeplinesc funcții importante:

  • joacă un rol importat în dezvoltarea ocluziei corecte și a masticației,
  • joacă un rol important în rostirea corectă a sunetelor,
  • fac loc dinților permanenți.

De aceea dinții deciduali trebuie îngrijiți din prima zi exact ca dinții permanenți, deoarece o parte a dinților deciduali rămân în gură până la vârsta de 12 ani, chiar dacă schimbarea dinților deciduali se realizează după vârsta de 6 ani.

Dacă apar carii pe suprafața dinților deciduali vor avea de suferit și dinții permanenți: molarul permanent care erupe în jurul vârstei de 6 ani împinge dintele decidual – astfel se poate pierde locul dinților permanenți.

Este și mai rău dacă apar carii pe suprafața unui dinte molar decidual înaintea vârstei de 5 ani și acesta trebuie îndepărtat. În acest caz dintele de dedesubt sau caninul nu va avea niciun loc. Dinții permanenți vor crește strâmb și se vor situa în afara danturii normale și frumoase. Toate acestea vor duce la necesitatea unui tratament ortodontic scump din toate punctele de vedere: durează mult și nu numai că este neplăcut, ci costă mulți bani.

Prevenirea cariilor în cazul dinților deciduali ajută la evitarea diferențelor în poziția dinților.

Efectele negative ale utilizării biberonului:

  • duce la apariția cariilor și la pierderea dinților,
  • precum și la probleme legate de dezvoltarea mandibulei și la ocluzie deschisă!

După împlinirea vârstei de un an apar aproape toți dinții deciduali. A sosit timpul să luăm rămas bun de la biberon deoarece reflexul de masticație înlocuiește instinctul de sugere. În același timp poate avea loc tranziția de la alimentele lichide către alimentele solide. Biberonul devine inutil și în plus pune în pericol dinții aflați în dezvoltare.

Contact